7 Reactiestrategieën

Als je onder druk komt te staan, kun je op 7 manieren reageren. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren ontwikkeld. In sommige ben je meester. Met andere ben je niet of minder bekend of heb je zelfs een soort allergie voor ontwikkeld. Maar gebruik je je strategie ten koste van jezelf  of de ander, of gebruik je je reactie als kracht? Met de 7 reactiestrategieën kun jij je reactie-repertoire bewust worden, uitbreiden en leren onafhankelijk te reageren.

7-reactiestrategieen - het verschil tussen reageren en antwoorden

Je lichaam geeft het aan

In de training 7 Reactiestrategieën ga je duidelijk krijgen welke van de 7 reactiestrategieën jij je eigen hebt gemaakt en welke je laat liggen.
Je lichaam geeft duidelijk aan welke ‘favoriet’ is en welke bijvoorbeeld ‘niet in je systeem zit’. Zo heb je bijvoorbeeld: aanvallen, vechten, niet doen, aiki, ontwijken.
En elke strategie heeft 2 kanten, 2 krachten of 2 draken. De draak die je kracht geeft en de draak die je je kracht ontneemt, die bouwt of juist vernietigt ...

7 reactiestrategieen - kracht of zwakte in je reactie

En er is geen 'beste' strategie. Maar wel de strategie die je op dát moment, met wat er gebeurt en wie je tegenover je hebt en wat jij op dát moment te bieden hebt kunt gebruiken. En nieuwe strategieën zijn aan te leren! Hoe meer strategieën je onder de knie krijgt, hoe groter je toolbox wordt.

Met de 7 reactiestrategieën kun je je reactierepertoire bewust worden, uitbreiden en leren onafhankelijk te reageren.

Nieuwsgierig geworden? Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat de workshop 7 Reactie Strategieën je kan brengen. Of als je hier bijvoorbeeld individueel mee aan de slag wilt gaan.


Voorbeelden 7 Reactiestrategieën

Als ik een steegje inloop en er komen 3 gasten dreigend op me af, dan kan ik denken: 'Hé leuk, ik kan mijn vechtkunst-vaardigheden testen" (VECHTEN), of ik denk: "Dit is niet een gevecht waar ik om zit te springen, ik pak mijn biezen en ben weg"(ONTWIJKEN).

 

Een strategie is bijvoorbeeld NIET DOEN. Soms is 'niet ingrijpen', 'niet optreden', 'niet acteren' een brevet van onvermogen. Stel je bent leidinggevende en er gebeurt iets op de werkvloer waar je bij staat en wat niet oké is. Maar je zegt er niets van. Dat is de negatieve kant van NIET DOEN. Het hier niets van zeggen, gaat ten koste van iemand anders, ten koste van de teamspirit én ten koste van jouw kracht, jouw integriteit.
NIET DOEN kan ook positief werken. Bijvoorbeeld door niet zomaar het probleem van de ander zelf op te lossen (omdat je het sneller kunt, beter doet, het lastig voor de ander is). Want als je dat wel zou doen, ontneem je de ander de kans zichzelf te ontwikkelen. Kortom: hands off, hold your horses. En soms is dat ontzettend moeilijk.

 

Een andere strategie is VECHTEN. Je kunt in sport mooi zien hoe die 2 verschillende zijden (van de draak) werken. In het 'gevecht' met de tegenstander kun je in de drang om te winnen het beste in jezelf naar boven halen. Een mooi voorbeeld was de legendarische tenniswedstrijd tussen McEnroe en Borg in 1980. McEnroe die slecht tegen verliezen kon, zei over deze match: "Ik heb nog nooit zo goed gespeeld. Jammer dat ik verloren heb." Het gevecht, of competitie kan het beste in je naar boven halen. Ten minste, dat is een keuze.

De 'negatieve' draak die je bij jezelf naar boven kunt halen bij de strategie VECHTEN, is dat jouw manier van spelen ten koste van de ander gaat. Neem bijvoorbeeld de rode kaarten bij voetbal. In feite accepteer je niet dat de ander (op dat moment) beter of sterker is. Je gebruikt de strategie VECHTEN dan, om de ander onderuit te halen.

Als mensen met elkaar communiceren, kun je dat ook weer terugzien. Je kent vast wel mensen die, als je ze feedback geeft, meteen 'terugslaan'. Ze luisteren niet naar wat je te zeggen hebt, maar je krijgt meteen een vinnig antwoord: ze slaan van zich af = vechten. Ze zien je reactie als een aanval op hun persoonlijkheid, in plaats feedback te gebruiken om er van te leren, of om naast zich neer te leggen als ze er niets mee kunnen. Ze gebruiken de reactiestrategie VECHTEN om de ander 'uit te schakelen', de mond te snoeren. Dit is de negatieve draak: hij vernietigt (de relatie).

Een ander gaat juist de discussie aan. Niet persé om te 'winnen'. Maar om in de discussie de juiste argumenten naar boven te krijgen. Bij deze positieve kracht (draak) gaat het niet om 'tegen de ander' maar om 'hoe scherp ik mijn geest'.


Nieuwsgierig geworden?

Neem vrijblijvend contact op om te kijken wat de workshop 7 Reactie Strategieën je kan brengen. Of als je hier individueel mee aan de slag wilt gaan.